Azië

Afrika
Reizen
Europa
     

 

Oceanië

Zuid-Amerika

 

     

Noord-Amerika

Landinformatie Afrika

Tunesië: Port El Kantaoui

Port El Kantaoui is een zeer toeristisch plaatsje in Tunesië, aan de Middellandse Zee. De plaats ligt net ten noorden van Sousse, en kan als een soort uitbreiding van deze stad gezien worden. Port El Kantaoui bestaat voornamelijk uit een haventje met veel horecagelegenheden en enkele souvenirshops, en vormt een toeristische zone die zich kilometers ver uitstrekt. Mensen die enkel vanwege het warme klimaat in Tunesië op vakantie gaan, en verder zo luxueus mogelijk vakantie willen vieren, kunnen in deze plaats goed terecht.

 

 

 

 

Egypte: Marsa Alam

Ten zuiden van Hurghada ligt Marsa Alam, een plaatsje dat een drietal jaar geleden uit het niets is verrezen. De onderwaterwereld is hier werkelijk adembenemend. De zuidelijke ligging van Marsa Alam is een garantie voor een zonnig verblijf. De temperatuur is hier hoger dan in de regio van Hurghada, maar een klein zeebriesje maakt het zeer draaglijk om hier uw vakantie door te brengen. Marsa Alam is een absolute aanrader voor wie wil genieten van de prachtige onderwaterwereld of van een oase van rust! El Quseir is een authentiek vissersdorpje met een heel levendige couleur locale. Een wandeling door deze stad toont u de échte manier waarop Egyptenaren leven. Maar El Quseir is ook een ideale plaats voor wie in alle rust wil genieten van deze zonbestemming: wondermooie en kleurrijke onderwaterwereld en knusse stranden. en een handvol hotels waar het personeel klaar staat om u op uw wenken te bedienen. Port Ghalib is een unieke vakantieplaats in de regio van Marsa Alam. Dit nieuwe vakantieoord met een mondaine jachthaven en een toeristisch centrum in aanbouw wordt de plaats bij uitstek voor wie een exclusieve vakantie wenst.

Port Ghalib: gelegen aan de Rode Zee en op 220 km van het bekende vakantieoord Hurghada, was jaren geleden niet meer dan een onbekende ‘vlek’ in het zand. Dat is intussen drastisch veranderd. Men is volop bezig met de aanbouw van een exclusief vakantieoord. Dit nieuwe toeristenoord zal een paradijs worden voor de verwende, internationale vakantieganger. Duikliefhebbers zullen de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee kunnen ontdekken. Kortom, Port Ghalib wordt een Afrikaans paradijs in de woestijn! Luchthaven Marsa Alam - Port Ghalib: 7 km

 

Zuid-Afrika - Swaziland

Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. Zuid-Afrika wordt als één van de verwantschapslanden genoemd.

Algemene gegevens

Oppervlakte: 1.219.912 km² (inclusief de Prins Edward-eilanden).

Buurlanden en grenzen: 4750 km: Botswana 1840 km, Lesotho 909 km, Mozambique 491 km, Namibië 855 km, Swaziland, 430 km, Zimbabwe 225 km.

Kustlijn: 2798 km.

Terrein: Hoogvlakte in het binnenland, langs de rand ruige heuvels en een smalle kustvlakte.

Laagste punt: zeeniveau.

Hoogste punt: Njesuthi (3408 m).

Natuurlijke rijkdommen: goud, chroom, antimoon, steenkool, ijzererts, mangaan, nikkel, fosfaten, tin, uranium, diamanten, platina, koper, vanadium, zout, aardgas.

Landgebruik: (schatting 1993)

voor landbouw geschikt: 10%;

bouwland: 1%;

veeteelt: 67%;

bossen: 7%;

overige: 15%.

Geïrrigeerd land: 12.700 km² (schatting 1993).

Natuurlijke gevaren: langdurige droogtes.

Milieuproblematiek: uitgebreide maatregelen voor het bewaren en controleren van water zijn nodig wegens het gebrek aan meren en grote rivieren; watergebruik dreigt de beschikbare hoeveelheid water te overtreffen, watervervuiling door landbouw en steden, luchtvervuiling en zure regen, erosie, woestijnvorming.

 

Flora en fauna

Winterbloem: aloë. (Foto J.Folmer 1999)Zuid-Afrika heeft met meer dan 20.000 verschillende soorten planten, zo'n 10% van alle bekende plantensoorten op Aarde, een bijzonder grote biodiversiteit. Zuid-Afrika's meest voorkomende bioom is grasland, vooral op het Hogeveld, waar de plantengroei overheerst wordt door verschillende grassen, lage struiken en doornenbomen, vooral kamelendoorn en witdoorn. De vegetatie wordt zelfs nog dunner in het noordwesten ten gevolge van de lage regenval. Er zijn verschillende succulenten die water bewaren zoals aloë's en nabomen in het erg warme en droge Namakwaland.

De gras- en doornensavanne verandert langzaam in bosveld in het noordoosten van het land, met dichtere plantengroei. Er is ook een beduidende hoeveelheid Afrikaanse baobabs in dit gebied, nabij de noordelijke punt van het Krugerpark.[6] Het Krugerpark is een van de bekendste wildparken van Zuid-Afrika en het continent. Enkele andere grote en bekende parken en reservaten in Zuid-Afrika zijn het Agulhaspark, hetAugrabiespark, het Karoopark en Natuurreservaat Mpofu.

Ook aan fauna is Zuid-Afrika rijk. De Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag voor de camera heeft: de olifant, de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika. Soms hoor je ook wel eens over De Grote Zes en De Grote Zeven. In dat geval horen de walvis en de witte haai er ook bij.

 

Swaziland (Kingdom of Swaziland) is een land in het zuiden van Afrika. Het wordt grotendeels ingesloten door Zuid-Afrika en grenst verder aan Mozambique. De hoofdstad is Mbabane.

 

Geschiedenis

Uit archeologische vondsten blijkt dat het gebied 100.000 jaar geleden al werd bewoond, maar de huidige Swazibevolking kwam eind 18e eeuw in het gebied wonen. Waarschijnlijk was de eerste Swazi één van de zonen van koning Shaka. Hij had zijn oudste zoon, die ook de generaals was, op een missie gestuurd om het land van vijanden te veroveren en de vijand te doden. Toen hij de vijand niet kon vinden en te moe was om verder te trekken, durfden hij en zijn leger niet terug te gaan omdat ze bang waren voor Shaka's toorn. De oudste zoon vestigde zich in Swaziland. Daarna stuurde hij zijn tweede zoon, deze belandde uiteindelijk in Mozambique. De derde zoon, die als derde ook de vijand niet kon vinden (of doden?) nam plaats in het huidige Zimbabwe. In de 19e eeuw trokken ook blanken het gebied binnen. In 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd, maar twee jaar later werd Swaziland door de Britten geannexeerd. Bij de Conventie van Pretoria (1881) werd de onafhankelijkheid van Swaziland erkend. Maar vier jaar later probeerden de Britten het gebied toch weer onder controle te krijgen, en in 1889 stootten ze koning Dlamini IV van de troon. Na de Boerenoorlogen werd Swaziland een Britse protectoraat, en pas op 6 september 1968 werd Swaziland echt onafhankelijk.

 

Egypte: Safaga

Port Safaga, ook gekend als Bur Safaga en Safaga (Arabisch: ÓÝÇÌÇ), is een stad in Egypte, aan de kust van de Rode Zee,en bevindt zich 53 km ten zuiden van Hurghada. Deze kleine havenstad is tevens een groeiende vakantiebestemming. In de omgeving bevinden zich verschillende fosfaatmijnen en dit is dan ook het belangrijkste exportproduct.  

Eenverharde weg van 164km verbindt Safaga met Qena in de Nijlvallei. Safaga heeft internationale veerverbindingen met Jordanië en Saoedi-Arabië en is een belangrijk doorgangspunt voor de bedevaarders naar Mekka. Als toeristische bestemming is het vooral bekend wegens zijn zandstranden en duinen en de ideale omstandigheden voor het beoefenen van windsurfen en kitesurfen. In 1993 werd hier dan ook het wereldkampioenschap gehouden.

Ook voor diepzeeduiken is Safaga perfect geschikt, met zijn tientallen ongerepte riffen en verschillende beduikbare scheepswrakken. De grootste bezienswaardigheid in de omgeving is Mons Claudianus, een werkkamp en steengroeve daterend uit de Romeinse periode. De meeste toeristen opteren echter voor een bezoek aan Luxor dat slechts 220 km verwijderd is van de stad.

 

Egypte: Marsa Alam

Ten zuiden van Hurghada ligt Marsa Alam, een plaatsje dat een drietal jaar geleden uit het niets is verrezen. De onderwaterwereld is hier werkelijk adembenemend. De zuidelijke ligging van Marsa Alam is een garantie voor een zonnig verblijf. De temperatuur is hier hoger dan in de regio van Hurghada, maar een klein zeebriesje maakt het zeer draaglijk om hier uw vakantie door te brengen. Marsa Alam is een absolute aanrader voor wie wil genieten van de prachtige onderwaterwereld of van een oase van rust! El Quseir is een authentiek vissersdorpje met een heel levendige couleur locale. Een wandeling door deze stad toont u de échte manier waarop Egyptenaren leven. Maar El Quseir is ook een ideale plaats voor wie in alle rust wil genieten van deze zonbestemming: wondermooie en kleurrijke onderwaterwereld en knusse stranden. en een handvol hotels waar het personeel klaar staat om u op uw wenken te bedienen.

Marsa Alam is een plaats in het zuiden van Egypte aan de Rode Zee, 271 km ten zuiden van Hurghada. De plaats is onder andere bekend als duikgebied om te duiken en te snorkelen. Marsa Alam wordt momenteel volop gepromoot en uitgebouwd als de nieuwe topbestemming voor massatoerisme in Egypte.
Bezienswaardigheden
Wadi-al-Gamal Nationaal park
Verschillende excursies zijn mogelijk naar nabijgelegen overblijfselen uit de faraonische periode van Egypte.

Verkeer en vervoer: Sinds 2001 bereikbaar via Marsa Alam International Airport. Sinds 2007 is er ook een rechtstreekse wegverbinding met Edfu in de Nijlvallei waardoor excursies naar Luxor, Aswan en Aboe Simbel veel gemakkelijker zijn geworden

Egypte: Hurghada
Hurghada (Arabisch: Al Ghardaqah) is een Egyptisch toeristencentrum en badplaats aan de Rode Zee. De stad telde eind 2006 160.746 inwoners.
Geschiedenis
De stad werd gesticht in het begin van de 20e eeuw en sinds de jaren 1980-90 werd het steeds uitgebreid door Amerikaanse, Europese en Arabische investeerders om er een van de leidende badplaatsen aan de Rode Zee van te maken. Met een wereldwijde reclamecampage: "The Red Sea Riviera, where the sun shines all year around", wordt het toerisme verder aangetrokken.
Geografie
Hurghada strekt zich over een lengte van circa 35 km uit langs de kust van de Rode Zee. De stad bestaat uit een aantal verschillende delen, zoals:

Sakkala: het moderne toeristische centrum;

Dahar (Downtown): het oudste deel van Hurghada, waar de grootste soek van de stad zit. Ook het postkantoor en het busstation zijn er gevestigd.

De lange kuststrook vanaf Sakkala in zuidelijke richting, waar de meeste hotels liggen.

Ahiaa of Ahyaa: de kuststrook ten noorden van Dahar tot El Gouna, waar lokale bevolking woont en veel hotels in aanbouw zijn.

Toerisme

Vakantiedorpen en diverse klassen hotels verschaffen watersportfaciliteiten voor surfers, sportvissers, zeilers, scuba duikers, windsurfers, kiters en snorkelaars. Het is een duikgebied.

Er is de laatste jaren veel gedaan aan het verbeteren van de infrastructuur en (gedwongen) afwerking van de vele bouwprojecten. Hurghada heeft een internationale luchthaven. De kuststreek wordt steeds verder ontwikkeld, zowel in noordelijke als in zuidelijke richting om de vele duizenden toeristen plaats te bieden. Veel gepensioneerde Europeanen vestigen er zich inmiddels om te genieten van de rust en het heilzame klimaat (droog en warm).

Hurghada werd grotendeels gespaard van de onlusten die plaatsvonden in Egypte tijdens de eerste maanden van 2011 en behalve het ongemak van een avondklok, ondervonden de meeste toeristen in deze badplaats weinig tot geen hinder van deze gebeurtenissen. Het toerisme nam echter een steile duik doordat zo goed als alle Europese touroperators hun vakantievluchten naar Egypte annuleerden, vooral nadat de meeste regeringen niet-essentiële reizen naar het land ontraadden. Het is maar de vraag of en wanneer het toerisme opnieuw haar vroegere niveau zal bereiken.