Onze eerste echte duik in Antiparos - Griekenland
Dinsdag 23 mei 2006: DUIKEN
’s Morgens is Timo al vroeg wakker en om Eef niet wakker te maken, gaat hij al joggen. Normaal zegt zijn loopschema 1 keer 20 minuten, maar dat hij niet door, dus loopt hij 2 keer 20 minuten. Dan douchen en klaarmaken voor het ontbijt bij Yannis’ Place. Eef heeft het ontbijt ‘Antiparos’ (toast kaas en hesp en tomaten), Timo neemt ‘Kambos Livado’ (omelet met groenten). Elk met koffie en vers appelsiensap. Dat is ideaal om de dag in te zetten. We kopen fruit, water (2 flessen), cola en wat koekjes voor op de boot en gaan de rugzak klaarmaken. We nemen alles zelf mee: vliezen, duikbril en snorkel. Het is intussen al tijd om te gaan zien voor de afspraak voor de duik. We staan te wachten aan het uiteinde van de haven en zien iemand ergens afslaan met twee zwemvliezen vast. Timo spreekt hem aan en dat blijkt Fillip te zijn. We passen onze duikpakken en zetten alles klaar voor Alexandros om het met de camionette op te pikken en naar de boot te doen. Alles wordt opgeladen (bijna stipt op tijd) en we gaan naar de boot. Daar helpt Timo Filip alles overladen. Eef socializet met een Zweedse moeder en dochter, die meegaan om te snorkelen. We zijn nu weg en kleden ons om op de boot: 1 shorty en een pak van 5 mm. Alles wordt voor ons gedaan, alles staat klaar om te water te gaan. De eerste stop is Agios Spiridon, de naam van het kerkje op de rots waar we aangelegd hebben. We worden eerst gebrieft: eerst zakken tot 8 meter en dan stilaan langs de muur van de rots naar beneden, langs een iets hogere wand de weg terug, even zwemmend de 3 minuten stop en dan naar boven: OK. Let’s go! Zittend op de boot, voorwaartse koprol eraf. Timo eerst, dan Filip en dan Eef. Hup, vlotjes naar beneden en we zijn weg, het is gewoon prachtig, heel veel kleine visjes, tussen de rotsen wieren, zeeëgels, 2 keer een fireworm gezien, een paar schorpioenvisjes, hele meutes vissen zwemmen rond, echt te goed, te mooi om te beschrijven. Blijkt dat we tot op 19 meter komen. Vorig jaar zat hier een octopus, maar die is nu niet thuis. Twee zeesterren en het lukt allemaal tamelijk goed; water is warm, zicht is OK. SCHITTEREND. Iedereen stapt terug op en we varen een paar kilometer verder naar ‘The Black Rock’ en gaan hier ook te water. Opnieuw wordt alles voor ons gedaan: flessen verwisseld, opgetuigd, jacket aangegeven, alles dik OK geregeld. Blijkt nu dat 2 jaar geleden Tom Hanks hier heeft leren duiken. Wat een eer voor onsJ! Nu opnieuw vis, 1 murene, veel rots, maar geen muur deze keer. 1 vis is wat groen, geel, blauw en heeft een opstekende vin. Terug gaat de vrije afdaling heeeeeel goed, alles perfect onder controle. We zwemmen rond de rots, nu slechts 11 meter diepte. Een bangelijke belevenis. Hier doet een mens het dus voor, dat ploeteren in De Nekker! Nu heeft Timo de onderwatercamera mee, eens benieuwd wat het zal geven. Na +/-30 minuten gaan we terug aan boord, we moeten ons enkel omkleden van de rest trekken we ons niks aan. Eens in de haven spurt Eef naar het dichtste café, want ze moest dringend een WC hebben. Dan afscheid van Alexandros, Filip en de 2 Zweedse en naar huis. Timo moet ook naar de WC en we moeten stoppen onderweg. We spoelen al het materiaal af, douchen en maken ons klaar voor een feestelijke aperitief. Bij Makis 1 retsina, 1 ouzo met chtapodi psito, spaggi vegetariana en genieten maar. We voelen ons bangelijk goed. Even met een SMS Mike laten weten hoe het was en verder genieten. Filip komt even bij ons aan tafel zitten en we babbelen wat over Griekenland en duiken enzo. Van 16:00 tot 18:00 zitten we te genieten en gaan dan een siësta doen. Tot half acht: dan een koffietje drinken op het terras, onze verhalen en belevenissen neerschrijven van vandaag en dan tegen 21:00 naar de dive-winkel om onze logboeken in te vullen en dan iets gaan eten. De Zweedse vrouw raadde ons een restaurantje aan en we zullen eens gaan kijken wat het is. Filip was er nog niet, dus we gaan direct iets eten bij Pavlos Place. We worden ongelooflijk vriendelijk onthaald en krijgen direct alle specialiteiten van vandaag te zien. We bestellen fishermann’s plate als entrée, 1 souvlaki shrimps, 1 snapper gegrild en 1 chicken kleftiko. Daarbij drinken we 1 liter retsina. De mensen zijn heel vriendelijk, het eten is fantastisch en raadt eens wie daar ook is: de Zweedse met de familie. We eten alles met veel smaak op en krijgen elk nog een ouzo, wanneer we de rekening vragen; een geluk dat we 1.5 liter water gedronken hebben tijdens het eten, anders was het crashen. Dan terug naar de dive-shop. Alexandros en Filip zitten op het terras van het café er tegenover. We vullen de logboeken in, drinken nog 2 ouzo, terwijl we wat babbelen over duiken en reizen met Filip. Bangelijke dag afgesloten met een schitterende avond. Het is wel 00:30 wanner we gaan slapen.