2009

     

Fotoalbum Specialties

België: PADI Specialty Nitrox

 

Duiken

De Specialty Opleiding  E(nriched) A(ir) D(iver) - Nitrox duiker

ScubaLibre organiseert een Nitrox cursus op zaterdag 12 september 2009. De provincie Antwerpen heeft dezelfde dag uitgekozen om in De Nekker een dag van de provincie te houden. Dat is dikke pech dus, want we kunnen geen les krijgen in het sportwatergebouw, dus moest de club in laatste instantie nog een andere plaats zoeken. Die wordt gevonden bij de "Koninklijke  Racing Tennis Club Mechelen" www.racingtennis.be. Afspraak ter plaatse om 09:30 en we kunnen om 09:50 beginnen aan het theorie-gedeelte van de cursus. De theorie wordt gegeven door Paul Bal en Frankie De Beule: daar hebben we dit jaar al eerder eens mee in de cursus gezeten. Eerst is het in het algemeen waarom willen we Nitrox gebruiken? Om te duiken in de eerste plaats, maar zeker om minder stikstof op te nemen en dus de nultijden te verlengen. We bekijken de voor- en nadelen van Nitrox, langere nultijden en gezonder duiken, dat staat tegenover een beperkte diepte. Je moet opletten dat je met bepaalde mengsels Nitrox een bepaalde diepte niet overschrijdt. Daarvoor zijn drie tabellen gemaakt en die tabellen kunnen we gebruiken om de maximum diepte en de nultijd te bepalen. Na een dik uur hebben we al een korte koffiepauze en dan gaan we verder met rekenen met allemaal die tabellen.

Wat zijn de doelen van deze cursus: Waarom gebruiken duikers verrijkte lucht? Wat is er speciaal aan de uitrusting voor duiken met verrijkte lucht? De blootstelling aan zuurstof - wat is partiële druk en wat is zuurstofvergiftiging? Hoe analyseren we het zuurstofgehalte van ons mengsel? Onze duikcomputer? Duikongevallen met verrijkte lucht? Gebruik van RDP mét en vóór verrijkte lucht, hoe plannen we herhalingsduiken? Welke formules bestaan er en voor wat? We spreken over de volgende stap: technisch duiken.

We kunnen enerzijds de normale RDP gebruiken om de nultijd te berekenen of we kunnen in het geval van EANx32 of EANx36 de speciale RDP's gebruiken. Indien je mengsel buiten EANx32 of EANx36 gebruikt moet je de verschillende tabellen gebruiken om de tijden van de normale RDP om te rekenen. Dat is wel niet zo simpel, maar met enkele duidelijke voorbeelden uit het boek lukt het iedereen om dit te doen. Voor sommigen is het niet makkelijk de berekeningen te doen, want het is een hele tijd geleden dat ze nog met de RDP in contact zijn gekomen. Je gebruikt dit vooral bij de cursus OWD en eventueel bij het uitvallen van de duikcomputer. Als het al een tijdje geleden is dat je de OWD hebt gedaan en nooit meer gebruik hebt moeten maken van de RDP kan het inderdaad een beetje tegenvallen.

's Middags eten we iets hier en houden we een pauze van zeker een uur. Dan is het opnieuw een deeltje theorie en ook wat oefeningen en wat formules. We hebben een omrekentabel om de ELD te berekenen, maar die loopt enkel van EANx30 to EANx40. Als dus met een mengsel duikt van beneden de 30, maar hoger dan 21, moet je de formules gebruiken om de ELD, de partiële druk en de nultijden uit te rekenen. Voor de middag hadden we een tussendoor kennistoets na hoofdstuk één en nu na hoofdstuk twee hetzelfde. We lossen alles op, zorgen dat we alles begrijpen wanneer we fouten maakten en dan is het tijd voor het examen.

Het examen duurt lang en het gaat hem over meer dan twintig vragen. Eer die allemaal door iedereen beantwoord zijn is het wel al serieus laat. Maar het goede nieuws is dat iedereen geslaagd is en dat is natuurlijk het belangrijkste. We waren trouwens met een grote groep, wel 16 duikers en twee instructeurs, en natuurlijk is het een leuke boel. In de cursus inbegrepen zijn twee Nitrox-vullingen bij Belgian Diving Center en wij gaan als eerste daar gebruik van maken. We gaan naar Eddy samen met Paul en krijgen een 15 liter fles op EANx30 mee en een 12 liter fles op 300 bar met EANx28. We hebben ons materiaal bij en rijden om 18:15 nog naar Oesterdam om daar nog een avondduikje te maken. Daar keken we al de hele dag naar uit en je kan het verslag daarvan lezen op de pagina van die duik.

 

Veel plezier!

 

Enkele begrippen verklaard:

* ELD: Equivalente Luchtdiepte: Eigenlijk betekent dit dat we de werkelijke diepte kunnen gelijkstellen met een mindere diepte omdat we een mengsel gebruiken dat minder stikstof bevat en meer zuurstof.

*  Partiële druk: De partiële druk van een gas in een mengsel, is dat deel van de druk van het mengsel dat afkomstig is van dat gas.

*  RDP: De Recreational Dive Planner is een hulpmiddel voor duikers om hun duiken en vervolg duiken veilig te plannen. Hierbij wordt rekening gehouden met de maximale diepte van de duik, de totale duiktijd en de tijd tussen twee duiken, de zogenaamde oppervlakte interval.

 

Formules:

ELD= (1-percentage EANx) x (Diepte - 10)  -10.

                               0.79

Partiële druk= (Diepte+10) x percentage EANx

                         10

Maximum diepte: (14/percentage EANx) - 10

Absolutte maximum diepte: (16/percentage EANx) - 10