2012

     

Fotoalbum Oosterschelde

Nederland: Oosterschelde Wemeldinge De Tetjes

 

Duiken

Duiken op de Tetjes: Verschillende soorten naaktslakken

Een weekendje niet gedoken na het duikweekend, maar nu kunnen we ons toch niet meer houden, want we moeten even in het water gehangen hebben. De harde kern van Passioned Divers gaat een duik doen op de Tetjes in Wemeldinge. Wanneer Roel en ik daar toekomen staan ze al klaar om zich om te kleden, we zeggen even dag en maken ons dan ook klaar. We zijn niet echt goed voorbereid en dat is niet van onze gewoonte. Roel is zijn lamp en computer vergeten en ik heb mijn lamp niet opgeladen. Die zou het in principe nog moeten uithouden tot het einde van deze duik. We beslissen dan om niet te diep te duiken en tot maximum een meter of elf te blijven. Daar is normaal de zichtbaarheid nog OK en kunnen we nog zien zonder lamp. We waren er als laatste toegekomen, maar gaan als eerste van iedereen te water. We hebben alles bij ons, doen snel een buddy-check en kunnen dan vinnen aandoen en helemaal klaar zijn voor de duik.

Het is laag water en we starten precies op tijd om twintig voor tien zodat we toch een uurtje kunnen duiken. We zakken, blijven goed bij elkaar en zien al direct twee mooie verschijningen: een sepia hangt boven de oesters en duikt bij het zicht van twee duikers snel weg ertussen. We kunnen die nog wel zien, maar niet optimaal. De kleine sepia's zijn ondertussen toch al bijna tien centimeter en ze zijn cute as ever. We genieten even van het zicht en zien een halve meter verder de eerste naaktslak van de duik. Het is een harlekijnslak: dat zijn die gele met witte vlekken, echt schitterende beestjes. Vorig jaar zagen we die alleen bij Zeelandbrug, maar blijkbaar hebben ze de brede Oosterschelde overgestoken en ook nu langs de zuidkant hun stekje gevonden. Echt super! We zien er bijna een stuk of tien deze duik, samen met een massa blauwtipjes. We duiken naar een diepte van ongeveer een elf meter en blijven zo hangen en stromen mee richting westen. We spotten het normale leven van de Oosterschelde zoals wulken, zeesterren, veel brokkelsterren en dan zien we toch een speciaal tafereel. Een hooiwagenkrab zit boven op een spons en heeft een doorzichtig diertje tussen de poten. Je ziet de krab moeite doen om het zeedruifje vast te houden en dan tegelijkertijd met de twee kleinere pootjes stukje per stukje af te knippen en naar de mond te brengen. Je ziet die bijna met smaak alles opeten. En nu weten we ineens ook wat hooiwagenkrabben eten. Nice!

We doen op ons gemak de duik verder en zien nog eeen paar blauwtipjes en harlekijnslakjes. Het is weer de tijd voor de bruine plooislakken en we zien die nu ook vaak, soms met en anders zonder eieren. Met het kroontje op de rug zien ze er wel grappig uit. Het is echt een zalig zicht. Na een half uur bereiken we een stuk zand en verkiezen dan terug te keren en niet tussen het stof te gaan hangen, zeker niet zonder lamp. We waren daarvoor al slijkduikers tegengekomen en merkten toen dat het niet echt makkelijk was elkaar bij te houden. We blijven even hangen tegen de stroming en laten het zand voorbij ons stromen. Dan klaart het op en kunnen we verder. Op de terugweg zien we alleen nog dezelfde harlekijnslakjes, een paar kreeften en duiken gewoon rustig verder. Na veertig minuten gaan we iets minder diep duiken en blijven rond de vijf meter, zeker voor een kleine tien minuten, zodat we zeker onze safetystop hebben gedaan. Ook omdat Roel zijn computer niet bij zicht had, bouwen we toch iets meer veiligheid in. We hadden ook niet kunnen duiken, maar dat zagen we niet zitten. Op vijftig minuten komen we uit het water en beëindigen de duik. We kleden ons om en gaan dan nog iets drinken bij Smits, zoals steeds een Duveltje en een variatieschotel. We hebben een zalige voormiddag en middag aan de Oosterschelde gehad en rijden daarna terug naar België, op naar een volgende duik één van de komende weken.