Azië

Afrika
Reizen
Europa
     

 

Oceanië

Zuid-Amerika

 

     

Noord-Amerika

Landinformatie Azië

 

Egypte, Taba

Taba is een plaats in Egypte aan de grens met Israël, op het Sinaï-schiereiland. Israël gaf het gebied pas in 1989 na een langdurig conflict en onder internationale druk terug aan Egypte. De plaats is in volle ontwikkeling en jaarlijks vinden meer en meer toeristen de weg naar Taba omwille van de unieke ligging aan de Golf van Akaba (Rode Zee) en het Sinaïgebergte. Taba Heights is een toeristenoord, gelegen in Taba (Egypte) op het Sinaï (schiereiland) aan de grens met Israël.

Het omvat een toenemend aantal luxehotels, bars en restaurants, winkels en een casino. Het ligt op 35 kilometer van Taba International Airport en op 19 kilometer van de Israëlische badplaats Eilat.

Deze reis staat opgelijst bij Azië omdat strikt gesproken dit deel van Egypte ook effectief Azië is. De scheiding tussen Afrika en Azië loopt samen met het Suez-kanaal. Alles ten oosten ervan is Azië en alles ten westen is Afrika.

 

Als voornaamste natuurlijk het ideale woestijnklimaat dat het hele jaar door aangename temperaturen en vele uren zon garandeert, maar ook de Rode Zee met haar warm water en prachtige koraalriffen is een echte topattractie. De prachtige landschappen van het Sinaï schiereiland zijn ook meer dan een excursie waard: ontmoetingen met de bedoeinen en een tocht door één van de vele canyons, gecombineerd met een bezoek aan een ongerepte oase, leveren beslist enkele mooie herinneringen op.

Last but not least, vanuit Taba kan je talrijke indrukwekkende dagexcursies maken naar zowel de prachtige tempels en piramides van de oude Egyptenaren als naar de hoofdstad van de Nabateeërs, Petra, in het huidige Jordanië. Tegenwoordig is zelfs een bezoek aan Israël vanuit Egypte geen enkel probleem meer en ook hier is meer dan genoeg te zien. Indien u een paradijselijke, maar ook sportieve en avontuurlijke vakantie met een goede dosis cultuur zoekt, dan moet u beslist de op deze website vermelde troeven van deze prachtige Egyptische badplaats leren kennen.

 

 

Thailand, Khao Lak

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië, dat in het oosten wordt begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het land heette tot 1939 Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai vrij betekent. Thailand betekent dus letterlijk "vrij land".

De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de huidige koning Rama IX Bhumibol Adulyadej. De munteenheid is de baht, onderverdeeld in 100 satang.

 

Landschap

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied. In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd. Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, ligt aan de Chao Phraya-rivier waar die uitmondt in de Golf van Thailand. Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen. Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

 

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog, Sommige gebieden in Thailand vallen onder het tropisch regenwoudklimaat, dan is er geen droge periode.

Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer een a twee keer per dag.

Ook is Thailand groot, en het Noorden en Zuiden zijn dus niet gelijk qua klimaat. Het Noorden is in de zomer warmer, en in de winter kouder dan het Zuiden. De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 27 graden.

 

Khao Lak

Khao Lak is een strandplaats in de provincie Phang Nga in Thailand. De plaats ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van het eiland Phuket. Tsunami's. Khao Lak was één van de gebieden die het zwaarst werden getroffen door de Tsunami.

 

 

Cyprus, Paphos

De Republiek Cyprus (Grieks: Κύπρος Δημοκρατία, Kýpros Dimokratia; Turks: Kıbrıs Cumhuriyeti) is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Aziatische continent, echter om politieke en culturele redenen wordt Cyprus dikwijls tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 als lid van de Europese Unie opgenomen. Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het eiland is daarmee feitelijk in tweeën gedeeld.

Bezienswaardigheden: Ruïnes uit de Romeinse tijd (2e tot 5e eeuw na Chr.) in Paphos, Troodosgebergte met berg Olympus (1952 m.), Kykkos-klooster, Pano Lefkara, dorp met kantwerk, Rots van Aphrodite, Choirokoitia, archeologische site uit het Neolithicum

Taal: Talen op Cyprus zijn: Grieks, Turks, Engels

Bevolking: Etnische groepen (2001): 77% Grieken, 18% Turken, 5% Overige, waaronder Armeniërs

Religies: 78% Grieks-orthodox, 18% Moslim, 4% Overige, waaronder leden van de Armeens-apostolische Kerk en de Maronitische Kerk, Hindoes, Sikh, Bahá'í, Joden, Protestanten (inclusief Pinkstergemeenten) en Rooms-katholieken van de Latijnse Ritus.

Geografie

Oppervlakte: 9.251 km² [2] (in de praktijk controleert de officiële Cypriotische regering maar 5.895 km² van Cyprus, het overige gedeelte, ongeveer 1/3 van het eiland, wordt bestuurd door de niet-erkende staat Turkse Republiek Noord-Cyprus)

Inwoners: 796.740 (2009)

Bevolkingsdichtheid: 86,1/km² (2009)

Steden: De hoofdstad is Nicosia (Lefkosía [Gr.] / Lefkoşa [Tr.])

Andere belangrijke steden op het eiland zijn:

Limasol (Lemesos), Larnaca, Paphos, Famagusta (Ammochostos) (Gazimağusa [Tr.]),   Kyrenia (Girne [Tr.])

Het woord "koper" is hetzij afgeleid van de naam Cyprus, hetzij Cyprus is genoemd naar koper. Het element koper komt veel voor op Cyprus en wordt van oudsher gedolven.

Paphos of Pafos (Grieks: Πάφος, Páfos, Turks: Baf) is een stad op Cyprus, gelegen in het zuidwesten van het eiland, aan de Middellandse Zee. In 2002 had de stad ongeveer 40.000 inwoners. Paphos is de hoofdstad van de westelijke regio van Cyprus. Paphos is zeer geliefd bij toeristen, en toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Het heeft mooie stranden, en verder is de natuur in en rond het Troodosgebergte ook zeer rijk aan vegetatie en bezienswaardigheden. Paphos heeft een internationaal vliegveld, waar veel chartervluchten op vliegen. Dit ligt zuidoostelijk van de stad. De haven van Paphos is niet zo belangrijk: de normale scheepvaart gaat via de haven van Limasol. Evengoed is de marina van Paphos voor jachten en dergelijke van belang. Er is geen spoorlijn op het eiland, per bus kan men andere plaatsen van het eiland bereiken. Niet ver van de stad steekt de rots van Aphrodite (Petra tou Romiou) uit de zee op. Volgens legendes zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, hier geboren zijn uit de golven van de zee. De naam Petra tou Romiou betekent letterlijk Rots van de Romeinen in het Grieks.

Men onderscheidt diverse onderdelen van de stad, Pano Paphos (Boven-Paphos), Kato Paphos (Beneden-Paphos), Nea Paphos (Nieuw-Paphos) en Ktima Paphos. Vanwege de grote archeologische waarde ervan staat de hele stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Beknopte geschiedenis van Paphos

Wat tegenwoordig Palea Paphos (Grieks voor oud Paphos) wordt genoemd, is niet onderdeel van de stad zelf, maar is de plaats waar de ruïnes van de oude stad zijn gevonden, bij het dorp Kouklia. In deze stad zou de Fenicische godin Astarte vereerd zijn, en mogelijk is zij door Myceneërs of Feniciërs gesticht. In feite bestond het nieuwe Paphos (Nea Paphos), dat niet ver van Palea Paphos lag, ook al in de oudheid.

Tijdens het Hellenistische tijdperk is Paphos lange tijd hoofdstad van het eiland geweest, in plaats van Salamis, de vroegere hoofdstad.

Paulus en Barnabas zouden volgens het christelijke Bijbelboek Handelingen Paphos hebben bezocht.

Bezienswaardigheden in en rondom Paphos

  • Archeologisch museum
  • Byzantijns museum
  • Etnografisch museum
  • Huis van Dionysos met mozaïeken
  • Kasteel van Paphos
  • Rots van Aphrodite (Petra tou Romiou)
  • Tombe van de koningen

 

 

Egypte, Dahab

Net als Taba in het noorden tegen de grens van Israël is ook dit stukje Egypte strikt genomen een deel van Azië. Om die reden staat de reis naar Taba en dus ook Dahab hier bij Azië. Het Suez-kanaal verdeelt Azië en Afrika, zodat Egypte één van de landen is die in meer dan één continent gelegen zijn.

Dahab is een plaats in Egypte aan de Golf van Akaba in de Sinaï-woestijn op het schiereiland Sinaï. De plaats is gesticht door Israëliërs tijdens de bezetting van de Sinaïwoestijn, alhoewel er al bedoeïnen woonden in nabijgelegen oases. De naam van de plaats is afgeleid van het Arabische woord voor goud (dhahab), verwijzend naar de mooie stranden. De plaats ligt op ongeveer een uur rijden ten noorden van Sharm el-Sheikh. Tijdens de Israëlische bezetting van de Sinaï was Dahab een populair vakantieoord voor Israëlische jongeren. Dahab stond in de jaren zeventig ook bekend als een hippieplaats, waar hippies uit de hele wereld bij elkaar kwamen. Tegenwoordig is Dahab een populaire plaats voor duiken en snorkelen. Het toerisme in Dahab is minder massaal dan dat in andere populaire duikplaatsen in Egypte. Met name Hurghada en Sharm el Sheikh zijn erg toeristisch.

Op 24 april 2006 kwam de badplaats in het nieuws doordat er rond 19.00 uur lokale tijd drie explosies plaatsvonden in een winkelcentrum. Het was er toen bijzonder druk wegens de vakantie ter gelegenheid van het Koptische paasfeest. De Egyptische president Hosni Mubarak noemde de aanslag een "wicked terrorist act" en de Amerikaanse president George W. Bush omschreef het als een "heinous act". Ook de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag.

Onze logies waren Daniela Village. Informatie Daniella Village o.b.v. halfpension

Dit geheel in Egyptische stijl gebouwde hotel, gelegen aan de uitlopers van het Sinai gebergte, heeft de ontspannen, warme sfeer en gastvrijheid die typerend is voor de Sinai. De witte gebouwen met de ronde koepels op de daken geven het complex een sprookjesachtige uitstraling, terwijl het interieur juist strak, stijlvol en sober is. Let ook eens op het gekleurde glas, wat, onder invloed van de zon, leuke effecten geeft!

Ligging: 3km van het centrum van Dahab, aanvlieghaven Sharm El Sheik.

Kamers: het hotel beschikt over 40 moderne kamers, met badkamer, airco, satelliet tv, minibar, telefoon en roomservice. Iedere 35m² grote kamer heeft een prive zonneterras op 50 meter afstand van de zee.

Strand: 130 meter lang (koraal) prive-strand.

Faciliteiten: zes restaurants en bars waar lokale en internationale gerechten worden geserveerd, strandbar, shishabar, Bedoeienentent op het strand, muziekhal, biljart, twee zwembaden, postservice, arts, kluisjes, parkeerplaats, wasserij en de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse excursies en woestijnsafari's.

 

 

Bali, Indonesië

Bali is een Indonesisch eiland, tevens een Indonesische provincie ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km², en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees of Indonesisch spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

 

Geografie

Het eiland wordt overheerst door het vulkanisch gebergte; sommige van de vulkanen zijn nog steeds actief. Het letterlijk hoogtepunt is de Gunung Agung met een top van 3142 meter boven de zeespiegel. De Gunung Batur, vlakbij het Danau Batur (meer van Batur), is 1717 meter hoog met een krater van 11 km en 180 meter diep.

Bali wordt van Java gescheiden door de ondiepe Straat Bali, die op het smalste punt slechts 8 km breed is. De bredere Straat Lombok vormt de scheiding met Lombok. Ten noorden ligt de Balizee, in het zuiden de Indische Oceaan.

 

Steden en plaatsen

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Enkele culturele steden zijn Batubulan, Celuk, Sukawati, Batuan Bali, Mas, Peliatan, Pengosekan en Ubud.

Bekende toeristensteden zijn Sanur, Kuta, Lovina, Legian, Jimbaran, Bukit Badung, Nusa Dua, Candi Dasa.

 

Toerisme

Het eiland is populair onder toeristen, onder meer vanwege de stranden, het natuurschoon met sierlijke terrasvormige rijstvelden (sawa's) en vulkanen, de vele monumenten, waaronder de duizenden Balinese tempels, Pura en de specifieke Balinese cultuur, zoals de tempelspelen, gamelanmuziek en de danskunst. Door de bomaanslag van 2002 heeft het toerisme op het eiland een ernstige inzinking moeten verwerken. Het begon juist weer op te krabbelen toen de bomaanslagen van 2005 plaatsvonden. Na wederom een inzinking, is het aantal toeristen in februari 2008 weer met 30% gestegen, vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor. In een maand bezochten 153.707 mensen het eiland, waarvan 152.702 via de luchthaven en 1.005 via zee.

Indonesië heeft in 2008 een promotiecampagne opgezet, Visit Indonesia Year 2008. De Balinese overheid heeft hiervoor een budget van US$271,000 en zal brochures, stickers en reisgidsen uitdelen in Duitsland, Engeland, Japan, China, India en Maleisië.

 

Bezienswaardigheden

Enkele bezienswaardigheden zijn:

Gunung Kawi, complex van in de rotsen uitgehouwen candi's

Goa Lawah, vleermuizengrot

Klungkung, paleis

Goa Gajah, olifantsgrot

Danau Batur

Lovina, dolfijnen

duikplaatsen zoals Tulamben en Menjangan

Tempels

Op Bali zijn vele tempels (Pura). Enkele zijn:

Pura Besakih Moedertempel

Pura Tanah Lot, tempel op een rots in zee

Pura Ulun Danu Bratan, in een kratermeer

Pura Meduwe Karang

Pura Taman Ayun

Pura Ulun Danu Batur

 

Cultuur

Dans en muziek zijn erg belangrijk, in het dagelijkse leven, maar zeker ook in het spirituele. De Balinese dansen worden ondersteund door gamelanmuziek. Daarnaast worden alle festiviteiten in de tempel door gamelanmuziek ondersteund. Tevens is er veel schilderkunst, textiel en houtsnijwerk waarmee de kunstzinnigheid en creativiteit van de Balinees wordt onderstreept en benadrukt. Naast eerder genoemde kunstuitingen worden er ook veel sieraden van goud- en zilverwerk gemaakt.

Voor eten en drinken: Bali kent een uitgebreide, eigen keuken. Om een klein beetje een idee te krijgen wat dit inhoudt zou men kunnen refereren aan bijvoorbeeld de Indische gerechten; de Indische keuken is echter niet representatief voor het echte Balinese eten.

 

Naamgeving op Bali

Op Bali is het gewoonte om de kinderen uit de Sudra-kaste volgens een bepaalde volgorde namen te geven. Het eerste kind krijgt de naam Wayan, Gede (man) of Putu, het tweede Made, Nengah of Kadek, het derde Nyoman of Komang en de vierde Ketut. Daarna begint het weer opnieuw. Het vijfde, zesde, zevende achtste en negende heten dus achtereenvolgens weer Wayan, Made, Nyoman, Ketut en weer Wayan. Om toch nog een onderscheid te maken wordt er aan deze naam nog een andere naam gegeven. Om een onderscheid te maken in het geslacht wordt er bij mannen 'I' voor geplaatst en bij de vrouwen 'Ni'. Ni Nyoman Puspa Dewi is dus een vrouw, en het derde (of zevende, of...) kind; I Ketut Yuliantara is dus een man en het vierde (of achtste, of...) kind. In het dagelijks leven hebben de mannen van jongs af aan een bijnaam gekregen, die in het dagelijks leven wordt gebruikt. Veel mensen kennen een ander niet eens bij hun officiële naam.

 

 

Al Sawadi, Oman

 

Oman, officieel het Sultanaat Oman, is een land in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. De oppervlakte beslaat 309.500 km².

Het land is lid van de Arabische Liga en van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.

Oman ligt in de noordoosthoek van het Arabisch schiereiland. Het land ligt tussen 16.40° en 26.20° NB én 51.50° en 59.40° OL. De kustlijn heeft een lengte van 1.700 kilometer en loopt langs de Indische Oceaan, de Arabische Zee, de Golf van Oman en tenslotte via de strategisch belangrijke Straat van Hormuz naar de Perzische Golf.

Het Hadjargebergte of Omangebergte is een bergketen in het noordoosten van Oman, op ongeveer 50 tot 100 kilometer van de Golf van Oman. Het centrale deel van het gebergte wordt gevormd door het massief Djabal Achdar, dat het hoogste en meest woeste deel van het land vormt. De hoogste berg is de Jabal Shams die tot 3.000 meter reikt. Musandam is een schiereiland en is een exclave van Oman, de hoofdplaats is Khasab. Musandam ligt aan de Straat van Hormuz en hier bereiken de hoogste bergen zo'n 1.800 meter.

De grootste steden van Oman zijn:

Masqat, 85.000 inwoners (agg. meer dan 500.000 inwoners)

Suhar 91.000

Rustaq 66.000

Nizwa 63.000

Sur 60.000 inwoners

Salalah 156.530 inwoners

Het klimaat is divers met vochtige kuststreken en droge warme binnenlanden. In de woestijn kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 54° C. Juni kent de hoogste gemiddelde temperatuur van 36° C. De neerslag is beperkt en onregelmatig. In het zuiden profiteert Dhofar van de moesson vanuit de Indische Oceaan tussen juni en september. Een temperatuurverschil van ruim 10°C tussen het zuiden en het oosten van het land is niet ongewoon. De meeste westerse toeristen bezoeken het land tussen oktober en april, maar bezoekers uit de regio geven de voorkeur aan het regenseizoen.