Nederland - Grevelingen


Grevelingen

Hieronder vind je een algemene informatie over de verschillende duikplaatsen in Nederland. De meeste plaatsen bevinden zich aan de Oosterschelde of de Grevelingen. Ik schrijf dit 2019 en toen ben ik nog nooit ergens anders gaan duiken, dan in de Oosterschelde en de Grevelingen.


Scharendijke - Duikplaats 16

Wanneer je via de trap de dijk over gaat, zie je een lange steiger naar het water lopen. Je kunt hier op twee plaatsen te water. Ofwel ga je via het platform aan het einde van de steiger of anders via de stenen trap halverwege. Gebruik het platform als je naar het wrak van Le Serpent wilt zwemmen. Dat kan meestal makkelijk aan de oppervlakte. De boeien geven aan waar je moet zijn.

Onderwater bevinden zich een aantal objecten, die allemaal gemarkeerd zijn met boeien. De meest oostelijke boei markeert het oefenplatform, dat op ongeveer 9 meter diepte ligt. Iets westelijker liggen vervolgens de reefballs tussen 8 en 12 meter. Op de reefballs vind je veel noordzeekrabben en vaak een aantal steenbolken. De volgende twee boeien markeren de kleine duikwrakjes: de Zeehond en de Rat. Deze twee wrakjes zijn best een eindje zwemmen, dus neem je tijd en voldoende lucht mee.




Dreischor Frans Kok Rif - Duikplaats 5 en Gemaal - Duikplaats 4

Dreischor gemaal is bij de meeste duikers in Nederland als duikstek een begrip. Veel aspirant-duikers hebben hier wellicht hun eerste ervaring opgedaan met het duiken in Zeeland.

Als je boven op de dijk staat, kan je het gedeelte van het gemaal dat boven het water uitsteekt al mooi afgetekend zien liggen, maar het gedeelte dat onderwater ligt is pas echt interessant. Wanneer het zicht goed is en zonnestralen door het water heen dringen, is er tussen de buizen van het gemaal een prachtig schouwspel: elk stukje van de constructie is namelijk uitbundig begroeid.
Het Frans Kokrif is geplaatst door genieduikers van de Landmacht op 22 augustus 2002 en bestaat uit betonnen halve bollen gemaakt door sportduikers.
Op deze duikplaats is in 2008 een prachtige duiksteiger aangelegd zodat je niet meer over glibberige stenen het water in hoeft. De duiksteiger zelf zal onder water in de loop der tijd ook prachtig begroeid raken en zal daarom zelf weer een mooi duikobject vormen. Bij zonnige dagen speelt het licht ook mooi door de kieren van de steiger zodat hij zelfs heel fotogeniek is te noemen.


Kijkuitpolder - Duikplaats 9

Er zitten hier zomers enorm veel grondeltjes en allerlei verschillende soorten garnalen en aasgarnalen.

De vaargeul ligt dicht bij deze duikplaats. De maximale diepte bij deze duikplaats is daardoor slechts 3 meter. Maar zelfs op deze summiere diepte is hier veel te zien. Ook is dit een ideale oefenplek voor onderwaterfotografen. Door de geringe diepte is er veel daglicht en meestal veel onderwaterleven.

Ik heb hier slecht een keertje gedoken tijdens een duikweekend. Het is een hele tijd uitzwemmen eer je een beetje diepte hebt, want je geraakt hier moeilijk tot dieper dan 5 meter, op het einde is een kleine wand en daar is wel het een en ander te zien, was een leuk duikje.