Nederland - Oosterschelde


Oosterschelde

Hieronder vind je een algemene informatie over de verschillende duikplaatsen in Nederland. De meeste plaatsen bevinden zich aan de Oosterschelde of de Grevelingen. Ik schrijf dit 2019 en toen ben ik nog nooit ergens anders gaan duiken, dan in de Oosterschelde en de Grevelingen.


Oesterdam -Duikplaats 81: Bergse diepsluis

De Oesterdam is een dam tussen Tholen en Zuid-Beveland in het oostelijke deel van de Oosterschelde. De dam is met een lengte van 10,5 kilometer de langste dam van de Deltawerken. De dam is samen met de Markiezaatskade, de Philipsdam en de Volkerakdam aangelegd om de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren te verdelen in compartimenten ten behoeve van zoetwaterhuishouding en scheepvaart. De bouw van de Oesterdam droeg bij aan het ontstaan van het Zoommeer en een getijdenloze Schelde-Rijnverbinding. De bouw van de Oesterdam begon in 1979 met de aanleg van een werkeiland. Dit eiland was in 1980 klaar. In etappes werd vervolgens de Oesterdam aangelegd. De dam kwam gereed in 1986. Toen in 1989 ook de weg (N659) over de dam aangelegd was, werd de nieuwe verbinding officieel geopend door de commissaris van de Koningin.

De Bergse Diepsluis, aan het noordelijke einde van de dam, is aangelegd op de restanten van de verdronken stad Reimerswaal.



Zeelandbrug - Duikplaats 32

De Zeelandbrug (1965, aanvankelijk Oosterscheldebrug) is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg, Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant. De brug maakt deel uit van de provinciale weg N256.

Op GPS neem je Galgenlaan, Zierikzee, je rijdt helemaal tot het einde en daar kan je parkeren. Het is een heel populaore duikplaats, zeker omdat er de laatste jaren wel wat zeepaardjes gespot zijn of wanneer in het begin van het duikseizoen de sepia's dag komen zeggen tegen de duikers en hun eitjes af te zetten. Je kan hier et hoog en met laag water duiken, maar steeds toch rekening houden met de mogelijkheid op wat stroming.


Halverwege - Duikplaats 32a

Halverwege is een mooie duiklocatie, halverwege de duikplaatsen Zeelandbrug (waar je parkeert) en Kulkenol. De biodiversiteit is hier groot. Je ziet poliepen, anjelieren, kreeften, harders, zeedonderpadden, pijlinktvissen en meer. In het voorjaar is dit ook een goede spot om sepia’s te spotten. Vanaf Halverwege kun je ook een mooie driftduik maken, terug naar de Zeelandbrug. Ga dan op de kentering te water en laat je met het opkomend tij meevoeren.

Toch valt er bij Halverwege zelf al voldoende te zien. Andere bewoners hier zijn onder meer galathea’s, grote kreeften, krabben en zeedonderpadden. De stek is ontdekt door Joop en Felice Stalenburg. Zij plaatsen hier ook jaarlijks sepiastellingen, waar sepia's en pijlinktvissen op af komen.


Sint-Annaland - Duikplaats 73

Sint-Annaland (Zeeuws: Stalland of buiten Sint-Annaland Setalland) is een dorp in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. Op 27 juli 2018 telde de plaats 3.670 inwoners. Sint-Annaland heeft een jachthaven aan de Krabbenkreek. De plaats was tot 1971 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 16 km².
Je kan hier zowel met laag als hoogwater duiken, zelfs op sommige momenten buiten de kentering, maar dan moet je steeds rekening houden met wat meer stroming. Mooie plaats met veel begroeiing en stukken zandlandschap. Veel afwisseling en veel leven. Heel vaak is er hier ook goed zicht en zie je hier veel verschillende soorten leven. Voor mij is dit een super leuke duikplaats, alleen is het wel een stukje rijden.

Wemeldinge Duikplaatsen 65, 65a, 66, 67, 68

Wemeldinge (Zeeuws: Weumelienge) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente, sinds die tijd is het onderdeel van de gemeente Kapelle. Het dorp heeft 3014 inwoners (1 januari 2019). In vroeger tijden werd vooral geleefd van de vis en oestervangst (De Oesterbaai). Inmiddels hebben toeristen het dorpje gevonden. Wemeldinge heeft een flinke jachthaven, tal van vakantiehuisjes en enkele campings.

Tot 1992 moesten schepen bij Wemeldinge gebruikmaken van een van de drie sluizen die het mogelijk maakten om via het Kanaal door Zuid-Beveland de Oosterschelde te bereiken. Dit waren respectievelijk de kleine sluis, de midden sluis en de grote sluis. De kleine sluis was sinds 1973 niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt deze sluis gebruikt door de pleziervaart om vanuit de jachthaven de Oosterschelde op te komen. Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.

Langs de Steldijk in Wemelding vind je verschillende duikplaatsen. Theoretisch zou je op elke plaats waar een trap is te water kunnen gaan bij laag of hoog water en dan een duikje doen. We hadden ooit al plannen opgevat om eens een driftduik te doen, maar dat is tot nu toe (2019) nog niet gelukt. De verste duikplaats is Kattendijke Duikplaats 64, ook bekend als Wemeldinge Parking. Bij hoog water is het soms een lange trip tot de drop off, want dan duurt het toch wel 5 – 10 minuten eer je iets ziet. Wij doen dat meestal aan de oppervlakte. Zeer populaire duikplaats, ook bij ons.

Nieuwe Sluis – Duikplaats 65

Die is ook bekend als de Tetjes. Je kan hier over het algemeen even diep duiken als de andere plaatsen hier, maar het voordeel hier is dat je meer te zien krijgt nog, omdat de dijkhelling hier nog tot grote diepte begroeid is. bij laag water duik je beste langs de linkerkant, bij hoog water langs de rechterkant, maar die zijn allebei even makkelijk, hoewel ik toch een voorkeur heb voor de rechterkant.

Stormezande – Duikplaats 65a

Nog niet gedoken, dus ook nog niet bemind of bekend.

De Stelhoeve – Duikplaats 66

Ter hoogte van dijkpaal 51 en 52 te water gaan. Ik kende oorspronkelijk deze duikplaats onder deze naam: Paal 51 & 52, maar blijkt eerder vernoemd te zijn naar het recreatiepark dat hier vlakbij is. Deze duikplaats staat ook bekend als de Stelhoeve. Duikplaats de Stelhoeve is het huisrif van Oosterscheldepark De Stelhoeve.

Kleine Stelle – Duikplaats 67

Vlakbij is er de gelijknamige camping en ook een vulstation. Dat maakt het erg makkelijk hier te duiken. Je kan hier net voor de knik in de dijk te water en je kan hier ook weer erg diep gaan. Normaal gezien doen wij dat niet vaak, want wij blijven meestal hoger dan een 25 meter, maar je kan het hier ook doen. Net als op de andere plaatsen hier langs de Steldijk is het opletten soms met de stroming. Altijd wel een leuke duik hier.

De Hoek – Galjoen zonder poen – Duikplaats 68

Dit is de laatste in de rij van Kattendijke naar het dorp Wemeldinge, maar het is eigenlijk de eerste plaats die je tegenkomt wanneer je de Steldijk oprijdt. Het wrak is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te gaan staan en vandaar je kompas naar het noorden te volgen. Het wrak ligt dan op ongeveer 5 minuten zwemmen uit de kust op zo'n 25 meter diepte. Het is heel mooi begroeid met o.a. Gorgelpijpjes en rond het wrak zijn altijd wel een paar Steenbolken te vinden. In het voorjaar van 1997 kwam ik zelfs een paar Pijlinktvissen tegen, die zich snel van het wrak verwijderden. Waarschijnlijk gebruikten ze het wrak om hun eieren af te zetten


Camping Linda - Duikplaats 70

De duikplaats Camping Linda is vernoemd naar de camping die hier achter de dijk van de Oosterschelde ligt. Deze camping en duikplaats ligt ook in Wemeldinge, maar ligt aan de andere kant van het dorp en de haven. Je kan er niet geraken langs de Steldijk, maar de Koudepolderweg. Hier sta je op een stuk land tussen de haven van Wemeldinge en het Kanaal door Zuid-Beveland. Het is geen makkelijke duikplaats, dus toch opletten dat je hier niet te snel naartoe gaat. Of zorgen dat je de correcte begeleiding hebt, bijvoorbeeld iemand die hier zijn weg goed kent. Te water gaan op het einde van de pier, hier zie je met laag water ook een soort onderwaterdijk die je kan volgen. Alleen zien dat je er niet over getrokken wordt door de stroming. Het is best wel een mooie duikplaats en de eerste keren was echt een uitdaging om hier te duiken.


Sas van Goes - Duikplaats 63

Het Goese Sas, ook wel Het Sas genoemd, is een buurtschap in de gemeente Goes dat hoort bij het dorp Wilhelminadorp. Het ligt aan de monding van havenkanaal vanuit Goes in de Oosterschelde, waar zich de sluis bevindt. Frans Naerebout zou er sluiswachter zijn geweest, maar het is door problemen met de sluis nooit tot feitelijke werkzaamheden gekomen.

In het Goese Sas bevindt zich een jachthaven en een horecagelegenheid (Het loze vissertje). De dijk bij het Goese Sas is in trek bij badgasten. Langs de dijk richting de zandkreekdam zijn bovendien een rietput en twee bekende duikstekken, direct naast de sluis Goese Sas en even verderop Putti's place.

Het Goese Sas in de jaren vijftig en zestig werd uitgebreid beschreven in de roman Pier en Oceaan van Oek de Jong.


Zoetersbout - Duikplaats 26

Zoetersbout is een gemakkelijke, maar toch diepere duikplaats. Deze duikplaats ligt aan een van de uitlopers van de oosterschelde, waardoor er hier weinig stroming staat en er op deze duikplaats ook tussen de getijden in kan gedoken worden. Bij zonnig weer is het heerlijk toeven op de kleine langtong vlak achter de dijk.

Bij Zoetersbout liggen tot een diepte van circa 15 meter stenen langs de dijk, waaromheen zich het onderwaterleven afspeelt. Dieper dan 15 meter is het voornamelijk zandbodem waar weinig te beleven valt. Vaak wordt je hier gedurende de duik geplaagd door zeebaarsen die rond duikers blijven zwemmen, nieuwsgierig als ze zijn. Anderzijds kom je hier het klassieke onderwaterleven tegen, van de kleine krab tot grote kreeft, botervisjes, sepiola …


Strijenham – Duikplaats 79

Strijenham is een Nederlandse buurtschap in de Zeeuwse gemeente Tholen. De buurtschap viel tot 1970 onder de gemeente Poortvliet. Ligt aan de Oosterschelde, in het zuiden van Tholen en 2 km ten zuidoosten van Poortvliet. Het is een bekende duikplaats om in de Oosterschelde te duiken.

Bijna aan het einde van de Oosterschelde, in oostelijke richting, ligt de duikplaats Strijenham. Hier staat ook een gemaal die het polderwater van Tholen in de Oosterschelde pompt. Vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje lopen in oostelijke richting tot de bocht in de dijk. Op een diepte van zo'n 2 meter ligt een richel. Op sommige plaatsen, vooral naar het oosten, kan deze richel wel 2 meter hoogteverschil uitmaken en op die plaatsen behoorlijk overhangen.

Bij meer dan windkracht 4 kun je beter een andere duikplaats kiezen.




Vuilnisbelt – Tuttelhoekje – Duikplaats 80

"Vuilnisbelt" is vreemde naam voor een duikplaats en heeft ook zéker geen betrekking op het onderwaterlandschap.

Om bij de duikplaats te komen moet je ongeveer 100 meter langs de dijk wandelen in zuidelijke richting tot de bocht waar de dijk in oostelijke richting afbuigt. Je kan precies op de hoek het water betreden. De bodem gaat vanaf hier vrij gelijkmatig naar beneden. Op de helling liggen veel mooi begroeide stenen tot een diepte van 20 m. maar er zitten ook kale stukken zand tussen. Onder de 20 m. zal je niet veel stenen meer vinden. De helling loopt nog wel door tot 30 m. Aan de rechterzijde, vanaf de hoek, liggen meer veenblokken.







Stavenisse Quaak - Duikplaats 74

Quaak is de meest oostelijke duikplaats bij Stavenisse. Deze duikplek heeft vaak een verrassend onderwaterleven, maar is alleen geschikt voor ervaren stroomduikers. De duikplaats ligt dichtbij een vaargeul met veel scheepvaartverkeer. Duiken in de vaargeul is niet toegestaan. Reken op wisselende en onvoorspelbare sterke stroming.


Gorishoek - De Veenblokken - Duikplaats 78b

De naam De Blokken staat voor de enorme veenblokken die zich op deze duikplaats bevinden. Er zijn niet veel duikplaatsen in Zeeland waar de bodem uit veen bestaat. Hoewel de bodem hier steil naar beneden gaat is er geen steen gestort omdat deze geul zich ver uit de kant bevindt. Je moet daarom vanaf de dijk eerst een paar honderd meter over de drooggevallen slikken van de Dortsman lopen naar de vaargeul. Duiken bij hoogwater is hier niet mogelijk.

Ook op deze duikplaats kan de stroming zeer sterk en verandelijk zijn. Er zijn stroomgeulen waardoor de stroming tijdens een duik van verschillende richtingen kan komen. De veenblokken, waarnaar deze plek vernoemd is, kunnen instabiel zijn. Je kunt hier dan ook niet onder duiken.






Kats Haven Zuid - Duikplaats 60

Vlakbij de haven van Kats kan je mooie duiken maken. Meteen ten zuiden van de haven bevindt  zich de duikplaats, die zowel vanop de kant als met de boot te bereiken is.

Vanaf de zeer beperkte parkeerplaats ga je te water op de punt van de rechter strekdam. Je moet hier een eindje uitzwemmen voor je dieper bent dan 10 meter, daarna daalt de bodem sneller af naar een maximum van 25 tot 30 meter.


Plompe Toren - Duikplaats 44

De duikstek Plompetoren is genoemd naar de nog overgebleven toren van het in zee verdwenen dorp Koudekerke. Meer informatie: Plompetoren.nl. Als je vanaf de grote parkeerplaats bij de toren wilt duiken, moet je eerst een ondiep stuk oversteken voordat je bij de vaargeul komt. Vanaf de parkeerstrook langs het water (meer naar het westen) ligt het diepere gedeelte dichter bij de kant.
Omdat er hier over een groot gedeelte een weg loopt vlak langs het water is deze duikplaats ook zeer geschikt voor een driftduik.

Deze duikplaats ligt dicht bij de Oosterscheldekering waardoor de stroming altijd sterk is en de kentering kort.

De Plompe Toren (ook wel Plompetoren) is een kerktoren aan de Oosterschelde, een paar kilometer ten zuiden van Burgh-Haamstede. De toren (23 meter hoog) is het enige restant van Koudekerke, een inmiddels in de Oosterschelde verdwenen dorp op Schouwen-Duiveland. De toren staat nèt binnendijks en in het dijkprofiel: in de binnenglooiing van de Oosterscheldedijk is een uitholling rond de voet gemaakt.

Burghsluis Westelijke Dam - Duikplaats 45a

Positieve invloeden van de Noordzee en de stroming zijn hier merkbaar. Zo is de aanwezigheid van flora & fauna buitengewoon overvloedig en rijk aan soorten. Sommige soorten zoals de dodemansduim komen hier vaker voor dan elders in de Oosterschelde.
Deze duikplaats ligt dicht bij de Oosterscheldekering waardoor de stroming altijd sterk is en de kentering kort.
Het buurtschap Burghsluis ligt op de Kop van Schouwen en is vooral bekend vanwege zijn haven. Het is een populaire bestemming bij watersporters.

Anna Jacobapolder - Duikplaats 72

De duikplaats Anna-Jacoba polder ligt aan de veerhaven waar vroeger de veerdienst Anna-Jacobapolder/Zijpe werd onderhouden. Nu bevindt zich tussen de twee strekdammen een mosselkwekerij. Ook hier mag gedoken worden.
Dit water heet "het Zijpe" en is een druk bevaren stukje Oosterschelde. Schuin aan de overzijde van dit smalle stukje water ligt de duikstek Zoetersbout, maar in tegenstelling tot Zoetersbout is het bij Anna-Jacobapolder aan te raden om tijdens de kentering te duiken. Als je aan de voet van de dijk, bij de aanlegsteiger, te water gaat, moet je zorgen dat je niet teveel naar het westen gaat, omdat je dan in de drukbevaren vaarroute terecht kan komen.

Blijf uit de buurt van de steiger die buiten de haven ligt. Vooral in de zomer meert hier regelmatig een pontje aan. Duiken vanaf en rondom de steiger is dan ook niet toegestaan. Het duikgebied is vrij klein waardoor er maar een klein aantal duikers tegelijk in het water kan liggen. Deze plek is niet geschikt voor grotere groepen duikers.