Frankrijk - Reims 2016


Frankrijk Reims in Hotel La Campanille: wekend met ons twee

Van vrijdag 20 mei tot en met maandag 23 mei 2016


Hotel La Campanille

Le Comptoir de BoeufFrankrijk: Reims: Weekend natuur, cultuur culinair

Een weekendje onder ons twee weg: dat moet ook eens kunnen. We hebben een hotel geboekt in Reims, de streek van de Champagne en willen eens een weekend gewoon genieten. We gaan allicht Arne en Cartouche missen na een of twee dagen, maar we hebben eens nood aan volledige rust. Op het normale uur zetten we Arne af aan de crèche en gaan naar huis inpakken om zo tegen elf uur ongeveer te vertrekken. En inderdaad dat lukt ongeveer zoals gepland. De weg naar Reims verloopt iets minder dan gepland, want we nemen een groot stuk kleine wegen ter hoogte van Philippeville. We herkennen het hier van onze twee vorige duikweekends en dat is niet echt een vlotte baan. Volgens de GPS is het hier autostrade, maar in werkelijkheid is het eerder een weg waar je 70 per uur mag en dan 50, dan terug 70, dus deze weg is niet aan te raden. Volgende keer toch maar tol betalen en een uur minder rijden. We zijn ter plaatse tegen 15 uur en zijn onderweg even gestopt om iets te drinken en te eten. Al bij al valt het nog super mee dat we hier op tijd zijn.

 

We checken in in het hotel Campanille. Eerst zetten we alles klaar op onze kamer en dan kunnen we al eens een kijkje nemen in het centrum. Het hotel is super gelegen, vlakbij de kathedraal, slechts 10 minuutjes stappen en we verkennen de makkelijkste weg ernaartoe. Even zitten we op privé terrein met een speeltuin en allemaal appartementen errond, dus even terug en dan naar het plein en de kathedraal. We stappen even rond en zoeken al een restaurant om iets te eten deze avond. Dan krijgen we dorst en gaan iets drinken in “Cru Chanzy” en proeven daar onze eerste champagne: 18.40 Euro voor twee glaasjes. Het is de eerste maar niet de laatste dit weekend. We hebben eerst binnen iets gedronken omdat het een beetje fris is buiten, maar dan wordt het beter en gaan we even op een terrasje zitten met zicht op de kathedraal, echt wel super. We eten er een paar hapjes bij en dan wordt het stilaan tijd om echt een restaurant te zoeken waar we kunnen eten. Het is nog maar 18 uur, maar hebben toch honger en willen het zeker niet te laat maken. Een flesje rode wijn, een voorgerechtje (mergpijp en een feuille van ham van Reims) in Le Comptoir du Boeuf. Het is allemaal super lekker, als hoofdgerecht eten we de specialiteit van het huis: steak. Dan keren we terug naar het hotel en drinken op de kamer nog iets en genieten van de rust. Voor morgen maken we ook al plannen, dus we hebben wel wat te doen.

 

Na het lekkere ontbijt in het hotel nemen we de auto – die hadden we in de parking ondergronds gezet – en doen een toertje in de buurt. We stoppen in Forêt Domaniale du Chêne a la Vierge. Daar doen we een korte wandeling, maar eerst waren we al eens gepasseerd bij het info centrum van de streek, maar dat is niet open vandaag. We doen dan een toer door de champagne streek en genieten van de super natuur hier en van de wandeling. Even de grote weg af en een klein bospad in, maar dat is te drassig, dus terug de grote weg op en even heen en terug voor een uurtje. In een plas langs de kant van de weg zie ik beweging en ik neem snel een kijkje. Hier zitten tientallen kleine salamanders, echt een super zicht. Van hier gaat de rit via kleine dorpjes, mega veel wijnranken richting Epernay, waar we even halt willen houden. We zijn onderweg al een paar keer gestopt om de wijnranken te bewonderen en te genieten van het landschap. Het weer is dik OK en we genieten van ons weekendje uit. In Epernay zelf zoeken we een broodjeszaak, kopen er elk eentje en eten die op op het plein vlakbij de kerk, lekker in de zon en wederom genieten. Tijdens onze boeking hadden we een voucher gekregen om champagne te proeven bij Saint-Réol dus van Epernay gaat de trip naar Ambonnay, waar de champagne kan geproefd worden. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen drie champagnes te proeven gratis: de grand cru, de millésime grand cru en dan vragen we of we na de derde nog eens de rose mogen proeven. Kan perfect, want we hebben al aangegeven dat we ook die gaan kopen. Met een karrevracht aan champagne vertrekken we hier en kunnen dan nog even genieten van het glooiende landschap in deze streek. Het is echt prachtig en we passeren zelfs een paar hele bekende wijnranken van bijvoorbeeld Veuve Clicquot, echt wel super. We parkeren de auto in het hotel en gaan dan nog iets drinken in het centrum, wederom met zicht op de kathedraal. Zalig gewoon.

 

Het is erg druk in de stad door de vele shoppers en wij kopen ook een paar dingen en dan gaan we naar Café Le Gaulois om daar iets te eten, eerst een aperitief en dan steak met een mosterdsaus en pasta, echt wel erg lekker. We eten terug vroeg, al rond zes uur wederom en genieten van ons samenzijn en het eten. Na deze lekkere maaltijd keren we terug naar het hotel en kijken nog een beetje TV met een glaasje champagne en een bordje kaas. Veel meer Frankrijk kan het niet worden zeker. We bespreken op de kamer ook eens wat we morgen doen. Het was een super dagje vandaag met schitterend weer, morgen wordt het weer slechter, maar dat kunnen we wel aan in de auto.

Het wordt inderdaad vandaag een druilerige dag, dus we nemen de auto en volgen een bepaalde route touristique de champagne. We verkiezen de route Masssif de Saint-Thierry. We vertrekken vanuit Reims naar Tinqueux en zo volgen we de pijlen van de route. We rijden door de heuvels en de wijngaarden en het is echt een prachtige streek – of heb ik dit al gezegd. We komen in mini-dorpjes en proberen nog een champagne huis te vinden dat open is, maar dat vinden we niet op zondag. Gisteren al geproefd dus dat hebben we al gehad. Op sommige plaatsen is het moeilijk de weg te vinden, want er zijn wel wat wegenwerken. Het was al een ramp om Reims te verlaten, de autostrade was afgesloten, en de omleidingen volgden elkaar op: een omleiding in een omleiding om dan terug op hetzelfde punt te komen. Ook in de kleine dorpen is dat het geval. Maar we trekken het ons niet aan en genieten van de oude stenen dorpjes met prachtige gebouwen en we wanen ons soms terug in de Middeleeuwen, echt wel schitterend.

 

We volgen een grote lus en komen aan in Jonchery sur Vesle (de rivier) en dan hebben we de grootste lus al gehad. Hier naar het zuiden is nog een klein lusje, dus die nemen we er ook gewoon bij. We stoppen een paar keer voor de prachtige vergezichten en om gewoon even de benen te strekken. Op een bepaalde wijngaard zitten de respectievelijke slakken: wijngaardslakken, super die eens in het ‘wild’ gezien te hebben. Hier leven die dus. Via kleine dorpjes zoals bijvoorbeeld Pévy keren we na een paar uur terug naar de bewoonde wereld en onderweg in Tinqueux pauzeren en even en eten iets klein in een fastfood restaurant. Dan terug naar Reims centrum en even een zoektocht naar een benzinestation om met de kaart te kunnen tanken, maar dat is blijkbaar niet zo simpel. Uiteindelijk vinden we toch een Esso, want de Totals hier aanvaarden de kaart van Evy niet. Genoeg getankt, dus dan terug naar het hotel en nog even de stad in. We wandelen even door het centrum en bekijken de kathedraal eens van binnen.

 

Echt een prachtig gebouw van buiten, maar ook van binnen, echt wel super. Prachtige architectuur, prachtige glasramen en het gebouw geeft ook hedendaagse kunstenaars ruimte om te kunnen tentoonstellen. We lopen hier toch bijna een uurtje rond, lezen af en toe wat ze hier geschreven hebben over de kathedraal en doen een kaarsje branden. Even een kort moment van bezinning. De grootsheid van de kathedraal is binnenin nog beter zichtbaar en voelbaar. Na dit bezoek gaan we nog iets drinken op hetzelfde terras als waar we gisteren gegeten hebben. We drinken een champagne cocktail en een biertje en krijgen er een klein emmertje frietjes bij, echt wel geestig. We vroegen ons gisteren al af waarom zo veel mensen hier een gewone portie frieten bestelden – niet dus. Morgen moet ik niet veel meer schrijven, want dan is het gewoon ontbijt en vertrekken naar huis, deze keer via de péage, veel sneller, klein beetje duurder, maar een uur minder in de auto.