TODI - Beringen


Maart 2017: TODI: binnen duiken tussen vissen

Het is al even geleden dat we nog eens gedoken hebben, Ukkel, Nemo 33 is weinig of niets te zien, dus we proberen eens iets nieuws. Ronny heeft de laatste maand al 2 keer gaan duiken in TODI in Beringen en gaat nu nog eens mee met ons. Ronny, An en ik gaan duiken en de rest blijft buiten: Evy, Arne, Elena, Elias, Greet en Vasco. Het is niet goedkoop voor een indoor duik (30 in dal en 37 in piekperiode), maar al bij al gaat het erom om nog eens onder water geweest te zijn he. We hebben ons materiaal natuurlijk mee, tenminste hetgeen daar toegelaten is.

Zo stelt TODI zichzelf voor op hun website:
TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld tussen tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Een gigantisch duikbassin van 0 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6200000 liter water en een temperatuur van 23°.


We nemen afscheid voor anderhalf uurtje om een duikje te nemen in het duikbassin. We spoelen eerst onze eigen spullen en nemen dan lood, een fles en een vest van TODI. Dat laten ze blijkbaar niet toe om te gebruiken. Een droogpak is blijkbaar ook een probleem, want Ronny had me aangeraden om een natpak mee te doen. Ik heb alleen maar een 3 millimeter voor op reis, dus die zal het worden. We zijn al snel klaar en op het verhoog komen Evy, Arne en Elena eens dag zeggen en dan kunnen wij het water in. Zalige temperatuur en lekker makkelijk om erin te springen. Je moet alleen goed bekijken dat je niet op de kleine visjes stapt of springt. Tussen de matten die op de treden liggen zwemmen tientallen kleine visjes. Deze zijn blijkbaar hier al geboren. Even wachten tot iedereen er klaar voor is en dan kunnen we duiken.


We zien al een paar constructies die wel een mooi schouwspel aanbieden in de lage ochtendzon. We waren namelijk al vroeg vertrokken deze ochtend om hier te zijn tegen openingstijd. Een aantal ijzeren rekken met keien erin zorgen voor beschutting van de kleintjes en we kunnen er leuk tussen zwemmen. De stralen zonlicht vallen door de grote ramen erop een dat geeft een mooi effect. Een aantal cichlide waaronder de citroen vallen direct op en ook de school piranha’s. Die zie je eigenlijk op elk moment tijdens de duik wel ergens opduiken. Eigenlijk is het allemaal wel erg mooi in elkaar gestoken. Ook de grote pangasiussen zijn erg geestig. Ik wist helemaal niet hoe die er eigenlijk uit zagen. Een paar baardmeervallen trekken ook onze aandacht en die zijn echt wel super om te fotograferen. Ze blijven lang zitten en de vissen zijn allemaal al aan duikers gewend. We duiken een paar rondjes door een koolmijngang en over en rond rotsen die hier aangelegd zijn en ook bij de autowrakken die hier afgezonken zijn.

Bij het begin van de duik hadden we ook de zilveren Arowana al gespot. Die blijft constant vlak onder de oppervlakte hangen en doet daar zijn ding. Halverwege de duik van ongeveer een uur kijken we eens door de raampjes van de bezoekers en Greet neemt een paar foto’s van ons en ik doe hetzelfde maar van hen dan. Arne vindt het erg leuk blijkbaar en wij amuseren ons ook wel. We kunnen hier onder water ook even aan de toog hangen, maar echt veel komt er niet uit de tapkraan. Door de reclame beloven dat er Cornet uitkomt, maar dan niets. Dat hadden ze beter kunnen regelen hoor. We duiken nog een beetje rond tussen de stronken van de bomen en langs de zuilen die hier geplaatst zijn, zeggen nog een tweede keer dag tegen iedereen die eens komt kijken. Dan lijkt het hier al serieus drukker te worden en zijn er iets te veel duikers in het water. We hebben een uurtje onder water gehangen en kunnen nu dus stilaan uit het water komen. Alles afspoelen en ons douchen. Daarna zien we iedereen terug en drinken en eten we nog iets kleins. Eerst een beetje hapjes en dan een volledige maaltijd. Iets na de middag keren we terug naar huis, want het is nog anderhalf uur bollen. De afstand is best wel groot, de prijs wel duur, maar het is zeker eens de moeite om het eens gedaan te hebben. Niet om dit elke week of elke maand van het jaar te doen, maar al bij al wel een geslaagde dag.